miercuri, 3 aprilie 2013

Sa nu osandim pe nimeni si, cu atat mai mult, pe preoti.

   Sa nu osandim fratilor, va rog pe voi, nu numai pe preot, ci si pe tot omul, ca sa ne invrednicim iertarii de pacate. Pentru ca tu vezi pe cineva gresind, insa nu-l stii, cu ce fel de fapte isi petrecea el viata. Talharul acela, ce s-a rastignit impreuna cu Hristos, ucigas de oameni a fost, iar Iuda, ucenic al lui Hristos si apostol a fost, din cei mai dintai ucenici, si in scurta vreme, schimbare intru amandoi s-a facut. Talharul in Imparatia lui Dumnezeu a intrat, iar ucenicul in pierzare. Deci, pentru aceea, nu se cade a osandi pe om, macar de ar fi pacatos, ca frate al tau este. De unde stii tu faptele lui cele bune sau rele ? Ca multi, de multe ori, au gresit la aratare, iar, in taina, s-au pocait cu adevarat, iar noi, greselile lor le-am vazut, iar pocainta lor si intoarcerea nu le-am cunoscut. Deci, de catre noi, ca niste pacatosi, sunt osanditi, iar de la Dumnezeu, indreptare au castigat. Drept aceea, va rog pe voi, asupra nici unuia sa nu tinem rautate, nici sa nu judecam pe cineva, pana ce va veni Dreptul Judecator, Care va lumina ascunsurile intunericului si va arata sfaturile inimilor.
    Insa, mai ales, pe preotul lui Dumnezeu, sa nu-l judeci, fie pentru greselile lui cele tainuite, fie pentru cele aratate, cate vei auzi asupra lui, nici sa zici: "Pacatos este si iata-l se apropie de taine si nu va veni darul Sfantului Duh"; nimic din acestea sa nu gandesti. Ca Unul este Judecatorul celor ascunse si Cel ce incearca. Si sa cunosti ca preotul va da socoteala mai mult decat tine, si lasa Dreptului Judecator judecata ... Ca, chiar de a si gresit preotul, fata de poruncile dumnezeiesti a gresit, iar tu nu esti Judecatorul altula; cunoaste-ti dar, a ta masura. Dar vei zice: "Au nu este supus preotul judecatilor si canoanelor bisericesti ?" Asa este. Dar nu sa fie judecat sau cercetat de tine, ci de Dumnezeu si de mai marele arhiereu. De ce judeci pe pastor, oaie fiind tu ? De ce rapesti, ca fariseii, judecata lui Dumnezeu, judecand preoteasca randuiala, atata vreme cat nu-ti este incredintat tie lucrul acesta, nici dat tie de la Dumnezeu ?
    Drept aceea, te rog pe tine, sa nu judeci pe nimeni si, mai ales, nu judeca pe preotul lui Dumnezeu. Ci, cu credinta sa te apropii si cu frica mare, cu pocainta adevarata si cu stiinta curata, de dumnezeiestile Taine si de sfintenie sa te atingi. Ca, chiar si inger al lui Dumnezeu de ar fi cel ce aduce Sfanta Jertfa, cea fara de sange, daca tu te vei impartasi, fiind nevrednic, nicidecum nu te va curati pe tine, nici ingerul, de pacate, precum zice Scriptura, ca Iuda, macar ca de la Hristos Dumnezeu a primit painea, de vreme ce, insa, cu nevrednicie s-a impartasit cu aceasta, indata a intrat intr-insul satana, de care sa ne izbaveasca pe noi Domnul Dumnezeu. Amin.